De actie

Veel bakkers hebben een eigen specialiteit, een ‘huisbroodje’ zeg maar. Deze zomer wouden we net deze creatieve bakkers uitdagen en aan zet laten! Het principe was eenvoudig: er konden online één of meerdere persoonlijke recepturen insturen, die vervolgens beoordeeld werden door de leden van een vakjury. Zij letten op de originaliteit van het broodje, de technische haalbaarheid, de allergenenwetgeving en het potentiële succes in België, Nederland en Frankrijk. 

Het winnende recept werd een vaste waarde in het Smaakmakers-assortiment, zoals Dossche Mills zijn kant-en-klare Artipan- en Artipur-broodmengelingen noemt. Het aantal inzendingen was alvast een onverhoopt succes: in totaal werden er 151 unieke recepten ingediend. Er was werk aan de winkel voor de jury!

De actie

De finale

In onze preselectie werden er 15 recepten uitgekozen die werden onderworpen aan een eerste echte smaaktest. De geselecteerde bakkers werden gevraagd hun recept te bakken om nadien het brood te kunnen voorleggen aan de jury.  Uit deze 15 inzendingen werden uiteindelijk 3 recepten weerhouden die voor de hoofdprijs mochten strijden in de finale: 

  • Brood & fijngebak Victor uit Harelbeke (BE) met ‘Gransana’
  • Bakkerij Aroma uit Landgraaf (NL) met ‘Spelt-Eenkorenbrood’  
  • Bakkerij Scholten uit Zelhem (NL) met ‘Dwars door de akker’
Finalisten

Een nieuwe Smaakmaker!

Na een spannende finale ging Brood & fijngebak Victor aan de haal met hoofdprijs met het rececpt voor 'Gransana'.

De twee verliezende finalisten, Bakkerij Aroma en Bakkerij Scholten, ontvingen elk 1.000 kg van een broodmengeling naar keuze en een pakket aan werkmateriaal. Bij de prijsuitreiking werd ook Boulangerie Beckmann uit Desvres (FR) in de bloemetjes gezet: hij mocht de prijs voor de originaliteit in ontvangst nemen en 750 kg bloemmengeling naar keuze.

Brood & fijngebak Victor

Herbeleef de spannende finale

De laatste en belissende ronde, de bake-off, vond plaats in onze proefbakkerij op 20 november. De drie finalisten moesten er hun recept waarmaken en presenteren voor de ogen van de jury. Na beraad van de jury en in het bijzijn van familie en vrienden werd de prijs uitgereikt door de juryvoorzitter Guido Devillé en CEO Kristof Dossche.

 

Winnaar - Brood & fijngebak Victor

Maak kennis met de eerste finalist en winnaar van De Smaakmakers. Brood & fijngebak Victor uit Harelbeke verraste de jury met het recept voor Gransana: een knapperig desembrood op basis van geroosterde en geweekte zaden.

Finalist 2 - Bakkerij Aroma

De tweede finalist van De Smaakmakers-wedstrijd: Bakkerij Aroma uit Landgraaf. Zijn recept voor het Spelt-eenkorenbrood zorgt voor een smaakbom boordevol Spelt. De jury was alvast snel overtuigd van de kwaliteiten van het brood.

Finalist 3 - Bakkerij Scholten

Als derde en laatste finalist in De Smaakmakers-wedstrijd was  Bakkerij Scholten uit Zelhem aan zet. Het recept voor 'Dwars door de akker' sprong eruit als een lekker en origineel desembrood.